Jihomoravský kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj

Tradiční recepty

Šumajstr s domácími škvarky a boží milosti

Šumajstr s domácími škvarky a boží milosti

Jihomoravský kraj (4 porce)

Šumajstr je opravdu tradiční lidové jídlo všedního dne: nenáročné na přípravu, výživné a dobře stravitelné. A také jednoduché, takže vám zbude čas na přípravu božích milostí. Typické obřadní pečivo se na Moravě nosilo rodičkám těsně po porodu – bylo totiž nejenom slavnostní, ale také lehké a stravitelné pro novopečené maminky.

Ingredience:

400 g krup (č. 10), 200 g červených fazolí,

150 g škvarků, nakládané okurky, sádlo, sůl, pepř

Fazole a kroupy uvaříme samostatně v osolené vodě. Uvařené smícháme dohromady, pomastíme sádlem, přidáme škvarky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem a nakládanými znojemskými okurkami.

 

Boží milosti

Ingredience:

250 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce práškového cukru, 200 g tuku na smažení, trochu mléka, špetka prášku do pečiva a soli

Zpracujeme mouku se žloutky, špetkou soli, práškem do pečiva a cukrem. Podle potřeby zasypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme je asi hodinu odpočinout v chladu. Pak na vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v rozpaleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.

Velikonoční Szołdra

Velikonoční Szołdra

Moravskoslezský kraj (6 porcí)
750 g uzeného masa (např. vepřové kýty nebo krkovice), 20 g droždí, 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 60 g másla, 2 žloutky, špetka soli, 50 ml oleje, 3 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, kudrnka, tymián) Uzené maso uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, část vlažného mléka a necháme na teplém místě dobře vykynout. Smícháme polohrubou mouku, 1 žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli, zbylé vlažné mléko (nebo zvláště na Karvinsku mastnou usazeninu z uzené polévky) a vykynutý kvásek. Vypracujeme slané těsto – necháme trochu vykynout. Rozválíme na plát silný asi 1–1,5 cm. Poklademe uzeným masem a zabalíme do tvaru většího rohlíku (10 minut kynout). Těsto potřeme žloutkem, posypeme bylinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut při teplotě 170° C.

Olomoucké tvarůžky v pivním nálevu

Olomoucké tvarůžky v pivním nálevu

Olomoucký kraj
250 g Olomouckých tvarůžků, 1 lžička oleje, 1/4 litru světlého piva, kmín, sladká (nebo pálivá) paprika Olomoucké tvarůžky překrojíme na polovinu nebo je ponecháme celé a naskládáme do skleněné či porcelánové nádoby. Z piva, oleje, papriky a kmínu připravíme nálev, kterým tvarůžky přelijeme. Poté nádobu dobře uzavřeme a dáme na teplé místo, kde necháme tvarůžky 2-4 dny uzrát. Podáváme s čerstvým chlebem a sklenicí vychlazeného piva.

Kontrabáš

Zlínský kraj (4 porce)
6 velkých brambor ve slupce, 300 g pohanky, 4 vejce, smetana, sádlo, sůl, pepř, majoránka, zelená petrželka, na posyp slanina (bryndza, ovčí sýr)

Brambory uvaříme v osolené vodě do polotuha, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250° C asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200° C. Osmažíme slaninku a porci posypeme (můžeme také bryndzou a ovčím sýrem).