Jihomoravský kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj

Krajové speciality

Jihomoravský kraj slunce skryté v chutích

Jihomoravský kraj se rozkládá na území několika výrazných etnografických regionů (Slovácko, Podhorácko, Haná), jež se vyznačují pestrou škálou lidových tradic, které daly vzniknout svérázné regionální gastronomii. Na osobitých rysech zdejší kuchyně se podílí především úrodnost kraje s dostatkem obilí, brambor, ovoce a také vína. Všední kuchyně byla sice prostá, ale provoněná ovocnými knedlíky, patenty (bramborovou plackou s povidly a mákem) nebo buchtami s vydatnou polévkou z fazolí a hrachu. Svátečně bylo prostřeno jedinečnou lukšovou polévkou, pečenou husou s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem s místním červeným vínem. Chuťové buňky zde můžete zavlažit na celé řadě koštů vín a pálenek místních výrobců, které podobně jako cimbálové muziky, výborní zpěváci a tanečníci dotváří osobitý kolorit zdejšího kraje.

Vinné sklepy a víno

Vinné sklepy a víno

Jižní Morava je krajem vinic a vína. Vinařská oblast MORAVA má výborné předpoklady pro výrobu vína. Vznikají zde skvělá bílá vína se zajímavým spektrem vůní a kořenitosti doplňující minerálnost a látkovou plnost, kterou réva čerpá ze zdejších úrodných půd. Souhru vůní a chutí pak podtrhují svěží kyseliny. Stejně tak k Moravě odnepaměti patří červená vína. Jejich chuťový projev nikdy nepostrádal zemitou esenci doprovázenou ovocitým charakterem. Díky moderním technologickým postupům se moravská červená vína mění – jsou jemná a harmonická. Jihomoravská krajina a její unikátní přírodní podmínky vytvářejí základ pro jedinečný a přitom různorodý charakter zdejších vín.

Vinařská oblast Morava se dělí na čtyři podoblasti: mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou. Na Moravě se nachází také nejvíce vinařských obcí, viničních tratí a pěstitelů.

Vinařskou lahůdkou je návštěva Zámeckého sklepa ve Valticích, kde je celoročně k dispozici Národní salón vín s expozicí a ochutnávkou 100 nejlepších vín ČR (www. vinarskecentrum.cz). Gastronomie jižní Moravy a víno patří neodmyslitelně k sobě.

www.wineofczechrepublic.cz
www.stezky.cz

Zabijačka a klobásky

Zabijačka a klobásky

Zabijačky (porážení prasete) mají velkou tradici na celé Moravě i ve Slezsku a stávají se stále zajímavějším turistickým a gastronomickým lákadlem. Tradiční slováckou zabijačku pro veřejnost – „bourání“ prasete s harmonikářem a večerní cimbál s vepřovými hody můžete navštívit třeba v Bukovanech na Hodonínsku. Na vlastní oči vše vidět a potom i ochutnat – to je zážitek z roviny gurmánských snů.

www.bukovansky-mlyn.cz

Slovácká slivovice – lék, který nezklame

Slovácká slivovice – lék, který nezklame

Pokud na jižní Moravě zavítáte na některou z velkého množství folklorních akcí, zcela zaručeně se setkáte i s vynikající slivovicí – s voňavým destilátem z vyzrálých švestek. Poctivá domácí slivovice se vyrábí výhradně z ovoce bez příměsí, čímž vzniká zcela přírodní produkt, který je považován za lék. Událostí jsou také samotné „košty“ slivovice. Jedním z nejznámějších je košt v Radějově na Hodonínsku, kde se schází až 2000 vzorků ovocných pálenek.

www.radejov.cz

Znojemské okurky – tradice, která žije

Proslulá pochoutka, staletá tradice pěstování a konzervování zeleniny – to je známá Znojemská okurka. Od roku 2008 navazuje Družstvo Znojemská okurka na to nejlepší z historické tradice konzervování okurky ve Znojmě. Tradiční způsob zpracování, nejkvalitnější okurky ze sběrů a klasická receptura nám opět přináší na stůl nejlepší světovou delikatesu.

www.znojemskaokurka.cz

Pivo

Pivo

K jižní Moravě neodmyslitelně patří víno. Stále zde vznikají nová vinařství, ale jakoby se najednou zdálo, že vína už bylo dosti, vzniklo na jižní Moravě v posledních letech i několik malých soukromých pivovarů. Základ produkce piva vytváří průmyslové pivovary, jako Pivovar Starobrno, Černá Hora, Zámecký pivovar Břeclav a Vyškov a nabídku dotváří hned několik minipivovarů. Například minipivovar Pegas jako jeden z prvních v České republice a na Moravě jako první vůbec, v Mikulově Pivovar Mamut, Pivovar Lucky Bastard, Slavkovský pivovar či Sentické medové pivo Kvasar. Od roku 2011 je Kvasar držitelem titulu "Regionální potravina Jihomoravského kraje" a "Zlatá Chuť jižní Moravy". Tyto malé pivovary si nacházejí stále víc příznivců, protože tradiční způsob vaření piva a poctivá kvalita dnes přitahuje do malých pivovarů stále více a více lidí.

http://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/

Moravskoslezský kraj - vůně s příchutí severu

V souvislosti s tradiční gastronomií v Moravskoslezském kraji platí, že čím více postupujeme na sever, tím zřetelněji se projevuje vliv polské kuchyně (např. polský-slezský bigos). Původní strava obyvatel Moravskoslezského kraje odpovídala přírodním podmínkám a byla spíše skromná a prostá, přirozeně s regionálními odlišnostmi. Především platilo, že polévka je „grunt“. Někdy byla polévka dokonce jediným chodem, musela však být hustá, sytá a výživná a nejčastěji se připravovala z kyselého zelí anebo z mléka (i nakyslého, syrovátkového). Mezi prostým lidem kralovala bezmasá jídla a brambory se zelím v různých úpravách v podstatě tvořily základ jídelníčku. Maso bylo svátečním chodem a často se konzervovalo nakládáním, uzením a zavařováním. Mezi moučníky převládaly koláče z kynutých těst – s ovocem, tvarohem, povidly, mákem, ale také zelím. Mnohé z tradičních pokrmů je stále možné zakoupit na celé řadě místních lidových slavností.

Štramberské uši

Štramberské uši

Nejen jako pochoutku perníkové chuti, ale také jako suvenýr si odvážejí návštěvníci ze Štramberku místní specialitu. Štramberské uši jsou cukrovinkou, která je spojena s pověstí o Tatarech, kteří údajně při svých středověkých nájezdech uřezávali svým nepřátelům právě uši. Některé certifikované prodejny najdete přímo na náměstí. Výrobců, kteří mohou tuto tradiční značku legálně používat, je přesně 11.

www.stramberk.cz

Oderský kapr – tradiční ryba

Oderský kapr – tradiční ryba

Regionální značku Moravského Kravařska, která garantuje původ výrobku a vazbu na konkrétní území má i oderský kapr. Tato tradiční ryba se prodává a zpracovává pro vnitřní trh a je určena i na export do zahraničí.

www.domaci-vyrobky.cz
www.rybarstvi-denas.cz

Bylinný likér Lysá Hora

Bylinný likér Lysá Hora

Bylinný likér Lysá Hora - velmi jemné hořkosladké chuti je vyráběn od roku 1856 z přírodních bylinných extraktů a ovocného destilátu. Honosí se dvěma historickými světovými tituly – Nejvyšší cenou na světové výstavě Grand Prix v Paříži (1900) a Zlatou státní cenou z Vídně (1904). Tento likér je ideálním dárkem pro turisty na upomínku pobytu v Moravskoslezském kraji.

www.beskydskalikerka.cz/lysa-hora/

Pivo Radegast, pivo Ostravar

Pivo Radegast, pivo Ostravar

Pivovar Radegast Nošovice je moderním pivovarem (1970), který na český trh přinesl mimořádné a oblíbené pivo s výraznou hořkostí a plnou chutí. Kromě exkurze s ochutnávkou (objednávka on-line) připravuje pivovar řadu zajímavých akcí – pivní slavnost Radegast den, Radegastův rej (www.radegastuvrej.cz), adrenalinovou soutěž Útěk v řetězech a další. Pivo Ostravar je typické pro město Ostravu a okolní region. Tradice jeho výroby sahá při zachování tradičních postupů až do roku 1897. Exkurze s ochutnávkou piv (nutné objednat) je doplněna netradiční prohlídkou pivovarského muzea. Je také možná (po dohodě) v Hostinském pivovaru a hotelu Excelent, který obnovil po více než 100 letech tradici vaření piva v Rýmařově. Atraktivní ocenění „nejlepší tmavé pivo roku 2006 v celé střední Evropě“ zase obdržel od amerického periodika Wall Street Journal Městský pivovar Štramberk.

www.radegast.cz
www.ostravar.cz
www.excelent.cz
www.relaxvpodhuri.cz

Vařónka a Miodula – dvojí zahřátí

„Vařónka“ je kořalka, která se v ČR stále vaří převážně ve východní polovině Moravskoslezského kraje. Tu opravdu tradiční připravíte smícháním karamelového cukru, vody a přísad (šťáva z citrónu, med – není nutné) a koření (skořice, hřebíček). Po provaření opatrně přilijeme líh. Podává se horká a původně byla omaštěna slaninou. Naproti tomu miodula je kořalkou zcela typickou pro Těšínské Slezsko. Vzniká spojením medu, převařené vody a lihu (v měřítku 1:1:1). Čím déle zraje, tím více získává na kvalitě.

Olomoucký kraj - tradice sýrů, lihovin a piva

Hanácká kuchyně je vyhlášená snad ve všech koutech České republiky. Málokdo odolá takovým specialitám, jako jsou domácí hanácké koláče či pravé Olomoucké tvarůžky. Olomoucké tvarůžky jsou opravdovou raritou a představují pro Českou republiku stejně výraznou gastronomickou specialitu jako třeba eidamský sýr pro Nizozemsko, parmazán pro Itálii či camembert pro Francii. Jesenické lesy nabízí gastronomické speciality, k jejichž výrobě se používají především čisté produkty hor. Populární je houbová polévka, zvěřinový guláš, bramborové placky a svoji oblibu neztrácí ani sladká jídla – domácí borůvkové knedlíky nebo brusinková zavařenina.

Olomoucké tvarůžky – jediný původní český stolní sýr

Olomoucké tvarůžky – jediný původní český stolní sýr

Přibližně 500 let byly tvarůžky vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce a nazývaly se selské tvarůžky. Pravé olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, jehož název je mezinárodně chráněn. Vyrábí se v Lošticích nedaleko Litovle a#vyznačují se výraznou a pronikavou chutí, která je závislá na stupni prozrálosti. Tvarůžky mají nízký obsah tuku (kolem 1%), vysoký obsah bílkovin, vápníku a jsou vhodné pro dietetickou stravu. Loštice se mohou pochlubit také Muzeem Olomouckých tvarůžků (otevřeno červenec – srpen, pondělí – sobota dopoledne, jinak po dohodě), nabízí nákup v podnikové prodejně i zřejmě v jediném tvarůžkovém automatu na světě. Stále populárnější jsou také slavnosti hudby a tvarůžků Pod Loštickým nebem s volbou Krále Tvarůžka a další akce.

www.tvaruzky.cz

Plísňový sýr Niva – stále oblíben

Plísňový sýr Niva – stále oblíben

V České republice není snad nikdo, kdo by neznal plísňový sýr Niva a jeho jemnou a zároveň pikantní chuť. Tento sýr se v Otinovsi u Prostějova vyrábí dle osvědčených receptur od roku 1963. Základní surovinou je pasterované plnotučné mléko, ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti, sýřidlo, smetanová kultura a sůl.

www.mot.cz

Přírodní sýr Gran Moravia – tradice bez hranic

Přírodní sýr Gran Moravia – tradice bez hranic

Importované umění italských sýrařských mistrů a věrnost starým tradicím ručního zpracování. Gran Moravia je přírodní, extra tvrdý, dlouhozrající sýr vyrobený z mimořádně kvalitního kravského mléka bez chemických přísad a barviv s rafinovaným aroma s výraznou a příjemnou chutí. Vyrábí se ve Třech Dvorech.

www.orrero.cz
www.granmoravia.com

Prostějovská Starorežná

Prostějovská Starorežná

Tradiční výrobek Olomouckého kraje z Palírny u Zeleného stromu Prostějov, jehož receptura pochází z druhé poloviny 17. století. Z celkem 11 použitých bylin převažuje anýz v chuťové a vonné složce. Příznivě působí na horní cesty dýchací, zažívání a neobsahuje žádný cukr. Tuto lihovinu lze vychlazenou použít i jako aperitiv.

www.starorezna.cz

Bitter JAKAMARUS

Bitter JAKAMARUS

Legenda českého likérnictví. Reinkarnace proslulého prvorepublikového bylinného likéru Jakamarus vyvinutého s lékárnickou přesností je k vidění v Hanácké pálenici Těšetice. Původní výrobní postup zahrnuje maceraci léčivých bylin v alkoholu, zrání Jakamarusu v dubových sudech a ruční stáčení hotového likéru do lahví v designu 30. let minulého století, které vytváří neopakovatelnou atmosféru pravého likérnického mistrovství.

www.jakamarus.cz

Pivo Litovel, Holba a Zubr

Pivo Litovel, Holba a Zubr

„Moravská Plzeň“, tak se říkalo v období „první republiky“ litovelskému pivu díky jeho výjimečné kvalitě. Tu si Královské pivo Litovel zachovalo do dnešních dnů, stejně jako přerovský Zubr Premium – nejlepší ležák (2008) a Zubr Gold – vítěz mezi světlými výčepními pivy ČR (2008). Pivovar Holba Hanušovice s výjimečnou polohou v podhůří Jeseníků se řadí k 1. desítce největších pivovarů v ČR. O oblibě „ryzího piva z hor“ vypovídá i stále rostoucí produkce oblíbeného Šeráku.

www.litovel.cz
www.holba.cz
www.zubr.cz

Hanácká kyselka a Ondrášovka

Hanácká kyselka se kvalitou a množstvím prodaných výrobků řadí mezi nejvýznamnější výrobce přírodních minerálních vod v ČR. Minerální voda Ondrášovka je zase unikátní ve svém složení kombinací vysokého obsahu vápníku s velmi nízkým množstvím sodíku (brání překyselení žaludku).

www.hanackakyselka.cz
www.ondrasovka.cz

Zlínský kraj - chutné kouzlo rozmanitosti

Východní část Moravy – to je především Zlínský kraj. Zdejší pestré lidové tradice Valašska, ale také Slovácka, Hané, Podřevnicka a dalších oblastí se odráží i v rozmanitosti gastronomické nabídky kraje. Opravdovým regionálním gastrocentrem plným tradičních pokrmů (včetně palírny slivovice) je rožnovský skanzen. Původní receptury jsou na východní Moravě spojeny především s pohankou, z dnešního pohledu obilninou budoucnosti a racionální výživy s léčebnými účinky. Zlínský kraj si nelze představit bez typických frgálů, ovčího sýra, kyselice, vína, produktů ze švestek a vizovického pečiva, které je významnou ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Kroměřížsko, Luhačovicko a Zlínsko je tak se s vojí pestrou nabídkou pokrmů a zážitků jedniečným místem, které stojí za to navštívit.

Valašský frgál – sladký originál po moravsku

Valašský frgál – sladký originál po moravsku

Valašsko dalo světu obří koláče, které zaujmou svou podmanivě sladkou chutí. Frgál je vyhlášenou specialitou valašské kuchyně. Původní význam slova frgál byl hanlivý a představoval nepovedené pečivo. Postupně se však název frgál ujal pro označení velkého kulatého koláče pečeného v peci. Frgály byly svátečním jídlem a dodnes se rozlišují dle použité náplně – můžou to být povidla – hrušková, švestková či jablková nebo mák s ořechy, tvaroh s krupicí i med. Zcela nevšední je frgál plněný zelím (tzv. zelník). S valašským frgálem se na tradičních folklorních akcích dozajista setkáte, a pokud ochutnáte, tak na Valašsko hned tak nezapomenete.

www.valassko.cz

Vinné sklepy a víno – tradice a láska k řemeslu

Vinné sklepy a víno – tradice a láska k řemeslu

Půvabem vinařské podoblasti slovácké je rozmanitost a plnost chutí pěstovaných druhů vína. Za návštěvu stojí především rezervace vinohradnických staveb ve Vlčnově chráněný soubor historických vinařských „búd“ ve Veletinách, nebo měšťanské vinné sklepy přímo v Uherském Hradišti-Mařaticích či Klášterní sklepy v Kroměříži. K moravským specialitám patří také burčák, částečně zkvašený mošt z hroznů, který sladce chutná. Doposud se zde udržují vinařské slavnosti a obyčeje, kterých během roku probíhá nepočítaně.

www.slovacko.cz
www.vinazmoravy.cz

Povidla – švestkové zlato

Povidla – švestkové zlato

Tradiční kuchyňský polotovar povidla jsou (na rozdíl od džemů a marmelád) rozvařeným ovocem, které se zahustí odpařením vody (bez cukru). Nejlepší povidla jsou ze zralých až přezrálých plodů švestek. Švestka je ve Zlínském kraji zřejmě nejoblíbenějším ovocným stromem, a proto specifickou chuť povidel často objevíte ve zdejších rázovitých pokrmech.

Slivovice a kalvados – více než tradice

Slivovice a kalvados – více než tradice

Ve Zlínském kraji je více než kdekoliv jinde, stále velmi živá tradice výroby slivovice. Čistý a ušlechtilý destilát, vyrobený bez jakýchkoliv přísad, pouze z plodů švestek nebo durancií – je zde považován více za lék než alkohol a je také nejvýše ceněn. Oblíbený je i kalvados, který se vyrábí destilací zkvašených jablek. Není divu, že právě ve Vizovicích v areálu společnosti Rudolf Jelínek vznikl Distillery Land, jenž přibližuje tradici a umění přeměny ovoce v kvalitní destiláty. Exkurzní trasa zahrnuje kromě jiného návštěvnické centrum s podnikovou prodejnou, ochutnávku, muzeum palírenství a expozici whisky. V červenci a srpnu probíhá prohlídka pro příchozí vždy ve 13.00 hodin (po–pá), jinak je nutná objednávka.

www.rjelinek.cz

Pivo Janáček – řízné osvěžení

Pivo Janáček se vaří v Uherském Brodě. Dnes se zde vyrábí 9 druhů piv a 1 druh ochuceného piva, kde si můžete vybrat až ze 6 příchutí. Pivovar je možné navštívit v rámci exkurze (min. 10 osob), termín prohlídky je nutné domluvit předem.

www.pivovar-janacek.cz

Jablečné mošty z Hostětína – tradice Bílých Karpat

Ovocnářství v Bílých Karpatech má prastarou tradici a jablečný mošt si zde od nepaměti vyráběla podomácku řada pěstitelů jablek. Na tuto zvyklost navazují v moštárně v Hostětíně svými přírodními jablečnými bio mošty vynikající kvality. Výrobek je nositelem ochranné známky Tradice Bílých Karpat.

www.tradicebk.cz