Jihomoravský kraj
Moravskoslezský kraj
Olomoucký kraj
Zlínský kraj

Gastronomie

Jihomoravské víno

Jihomoravské víno

Vinařství na jižní Moravě patří mezi nejstarší v Evropě. Zdejší lidé dobře vědí, že skutečné poklady se neukrývají na dně moří, ale ve vinných sklípcích. K návštěvě vábí nejen vinohrady, památkové rezervace vinných sklepů či sklepní uličky, ale také vinařské expozice, výstavy, veletrhy či vinobraní. Kraj je navíc protkán cyklistickými vinařskými stezkami, které nabízejí neobvyklé spojení - kolo a víno, protože jízda mezi malebnými vinohrady a vinnými sklepy patří k neopakovatelným zážitkům.

www.wineofczechrepublic.cz

Pivo - lahodný zlatavý mok

Pivo - lahodný zlatavý mok

Mezi turisty vyhledávané a oblíbené gastronomické speciality Moravskoslezského kraje patři nejen tzv. štramberské uši (pečené sladké kornoutky ze skořicového těsta), frgále či klobásky, ale především pivo. Mezi nejznámější zdejší pivní značky patří Ostravar a Radegast.V kraji se také vaří pivo v několika lokálních či rodinných minipivovarech - pivo EXCELENT v Rýmařově, piva Avar a Dérer v Hlučíně, Lašský Vulkán v Kopřivnici či pivo z Hukvald.

www.kr-moravskoslezsky.cz

Muzeum výroby syrečků Loštice

Muzeum výroby syrečků Loštice

Olomoucké tvarůžky jsou přírodním, pod mazem zrajícím sýrem. Tradice jejich výroby v českých zemích je téměř 600 let stará a k výrobě se používají čisté přírodní suroviny. Pravé olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Historie výroby je zachycena v muzeu, které se nachází přímo v areálu výrobny. Uhasit žízeň po této voňavé dobrotě můžete litovelským, přerovským či hanušovickým pivem. Sami vyzkoušejte, které je nejlepší.

www.tvaruzky.cz

Východní Morava - kulinářský ráj

Slovácko voní a chutná během celého roku. Téměř v každé vesnici probíhají košty vína, slivovice, pravých domácích zabijaček a klobásek  nebo  vynikajících  koláčků  plněných  tvarohem a sypaných drobenkou. Tu pravou atmosféru zažijete při koštování (ochutnávání) místního skvělého vína, kterou podkreslí pěkné moravské písničky. Ty si zazpíváte za doprovodu místních cimbálových muzik. Pivo je součástí tradiční nápojové kultury našich zemí. Při cestách Východní Moravou můžete ochutnat řadu značek piva vyráběného místními pivovary, většina z nich patří do skupiny tzv. minipivovarů. Naleznete je například v Kroměříži, Zlíně, Uherském Brodu, Slavičíně, Trnavě u Zlína, Zašové, Hutisku-Solanci, Brumově-Bylnici, Vsetíně, Rožnově pod Radhoštěm či Velkých Karlovicích. Na Východní Moravě se setkáte s fenoménem moravské gastronomie  – se  slivovicí.  Už  několik  let  má  dokonce  své muzeum.  Expozice Slováckého muzea, která se věnuje  historii  domácí  výroby ovocných destilátů na moravsko-slovenském pomezí, sídlí ve Vlčnově. Moderní postupy a způsoby průmyslové výroby a další zajímavosti můžete vidět také v návštěvnickém centru Distillery Land ve Vizovicích.

Za spálené, šišaté, sražené a nevydařené koláče se kdysi hospodyňky omlouvaly, že se nevyvedly, že prý jsou to jen takové frgály. Ovšem dnes se za slovem FRGÁL skrývá mimořádná pochoutka – velké kulaté koláče s tvarohem, hruškovými nebo švestkovými povidly. Správný průměr frgálu je 33 cm, má tenké těsto s mírně zvýšeným okrajem. Frgál má charakter regionální speciality, která je chráněna zeměpisným označením Evropské unie.

Nenechte si ujít

Moravia Food Festival Kroměříž 27. - 29. května 2016

Karlovský gastrofestival 1. - 2. října 2016

 

www.vychodni-morava.cz
www.moravia-czech.eu